De populairste soort van hondenrennen is windhondenrennen of greyhound races. Bij deze soort hondenraces moeten windhonden op een baan een kunsthaas achtervolgen. Dit gegeven activeert hun jachtinstinct, waardoor ze sneller lopen. De snelheden kunnen oplopen tot bijna 70km per uur. Ze staan niet voor niets bekend als het snelste hondenras ter wereld en staan zelfs in de lijst van de snelste dieren op het land.

Om de honden onderling te beschermen wanneer ze aan het racen zijn – het is toch wel een intensief gebeuren – dragen alle honden een muilkorf. En net als bij boksen worden de dieren onderverdeeld in klassen. Dit kan aan de hand van geslacht, leeftijd en ras gebeuren.

Wie mag meedoen?

Niet elke windhond is geschikt om aan een wedstrijd deel te nemen. Kleinere rassen, zoals de Windgongen, moeten een leeftijd van 15 maanden bereikt hebben alvorens deel te kunnen nemen. Grotere rassen moeten zelfs 18 maanden behalen. Voor elk ras geldt de regel dat ze niet ouder dan 8 jaar mogen zijn om nog te kunnen deelnemen.

Daarnaast moet elke deelnemer ook beschikken over een licentie en enkele runs uitvoeren alvorens te kunnen deelnemen. Hierbij wordt gekeken of de honden gezond zijn en niet storend gedrag vertonen wanneer hij met andere honden moet racen.

Momenteel zijn deze races het populairst in Engeland, waar de windhond oorspronkelijk vandaan komt, en in de Verenigde staten. Daar worden de races gezien als een gezellige activiteit met het gezin. Je kunt er ook een gokje wagen en met enkele honderden euro’s de racebaan verlaten. Maar ook de eigenaar van de winnende hond kan enkele duizenden euro’s verdienen.

Helaas komt er steeds meer countering. Volgens velen zouden de honden slecht behandeld worden en streven zij ernaar de renbanen gesloten te houden. Wat de toekomst zal brengen is dus nog een vraag.