Wie denkt aan hondenraces denkt waarschijnlijk spontaan aan windhondenrennen. Dat is niet zo vreemd, want bij vrijwel alle hondenraces die gehouden worden speelt de windhond de hoofdrol.

De windhond

Aanvankelijk werden windhonden vooral gebruikt tijdens de jacht. Het slanke lichaam van deze honden zorgt ervoor dat ze niet alleen heel snel, maar ook heel wendbaar zijn. En dat zijn twee heel belangrijke kenmerken voor een jachthond. Wat windhonden ook bijzonder geschikt maakt voor races is dat ze heel snel reageren op het zien van een prooi. Dit in tegenstelling tot heel wat andere hondenrassen, die in eerste instantie op de geur van een prooi afgaan. Er bestaan een twintigtal verschillende soorten windhonden. Hondenraces kunnen met elke windhond gehouden worden. Zowel de allerkleinsten, het Italiaans windhondje en de Whippet, als de veel grotere exemplaren, zoals bijvoorbeeld de Greyhound, voelen zich tijdens hondenraces prima in hun nopjes.

Verschillende disciplines

Baanrennen

Bij het baanrennen starten de windhonden vanuit een starthok, en is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk een ovalen parcours afleggen terwijl ze een kunstmatige prooi achtervolgen. Dit kan een parcours van 280, 350 of 475 meter zijn. Welk parcours de hond aflegt hangt van het specifieke hondenras af. De hond die als eerste over de eindstreep rent, wint de race.

Coursing

Een tweede populaire discipline bij hondenraces is coursing. Deze races worden gehouden in open veld en bootsen de jacht – waar windhonden heel goed in zijn – veel beter na. Bij coursing wordt gebruik gemaakt van een sleephaas. Voor de aanvang van de wedstrijd wordt een zigzag parcours uitgestippeld. Tijdens de wedstrijd wordt de sleephaas door middel van een motor over het parcours getrokken. De hond die de prooi het beste achtervolgt krijgt de meeste punten en wordt de winnaar van de race.

Interessant om weten

Het Italiaans windhondje is met 40 km/uur de ‘traagste’ windhond. Zijn grotere broer, de Greyhound, kan snelheden tot 72 km/uur halen en is hiermee de snelste.