Hondenraces zijn bekend bij iedereen maar naast deze hondensport, zijn er tal van mogelijkheden om te sporten met je hond. De meesten honden vinden het erg leuk om hard te werken en het houdt zowel hond als baas in topconditie.

Er zijn diverse sporten te beoefenen met een hond in wedstrijdverband

Een aantal van deze sporten zijn vooral gericht op gehoorzaamheid en behendigheid. Dit bevordert de band die je met je hond hebt en is erg leuk om te doen.

  • Agility wordt veel gedaan in België en Nederland. De hond gaat over een parcours met hindernissen onder toezicht van het baasje. De hond die dit parcours het snelst aflegt zonder hindernissen om te gooien is de winnaar.
  • Canicross vraagt ook van het baasje een ontzettend goede conditie. De hond wordt met een lijn vastgemaakt aan een heupgordel van de begeleider. De begeleider gaat samen met de hond rennen waarbij het de bedoeling is dat de lijn strak blijft en de begeleider hierdoor al het ware door de hond voort getrokken wordt. De afstand kan variëren van 2 tot 8 kilometer en het gaat er uiteraard om wie dit het snelst aflegt.
  • Flyball is een estafetterace voor honden. Daarbij zijn er teams van zes honden. Er wordt een bal weggeschoten en daar moet de hond achteraan waarbij hij over hordes moet springen. Wanneer de hond het parcours heen en terug heeft genomen is de volgende teamhond aan de beurt. Het snelste team met de minste fouten wint.
  • Dogfrisbee is een apporteerspel. De frisbee wordt hoog opgeworpen en de hond moet hem vangen. Zowel hond als baas beleeft hier veel plezier aan door samen een echt team te vormen. Als baas leer je op de juiste wijze de frisbee te werpen en de hond wordt steeds behendiger in het vangen. Hierdoor raakt hond en baasje naar verloop van tijd heel goed op elkaar afgestemd.
  • Sledehondsport is ontstaan in landen waar vaak sneeuw ligt. Tegenwoordig wordt deze sport echter ook in landen waar minder vaak sneeuw ligt beoefend. In plaats van sleeën worden er speciale karren met wielen eronder gebruikt. Deze sport is alleen geschikt voor rassen die daarvoor bestemd zijn. Dit zijn de Siberische Husky, de Alaskan Malamut, de Groenlandhond, de Eskimohond en de Samojeed. Deze honden zijn speciaal gefokt om hard te werken. De slede of de kar wordt gestuurd door een hondenmenner.
  • Schapen drijven wordt vooral met Bordercollies gedaan maar kan ook met andere hondenrassen. Hierbij wordt de gehoorzaamheid en behendigheid van de hond goed getraind. Deze hondensport is tevens voor het baasje een hele goede manier om de communicatie en leidersvaardigheden onder de knie te krijgen.
  • Dogdance is vooral een hele gezellige manier om met je hond te sporten. Samen met je hond beweeg je op muziek. Door training van vloeiende bewegingen ontstaat er een dans. Er zijn geen vaste regels of patronen zodat je samen met je hond een geheel eigen stijl kan ontwikkelen.
  • De jacht sport is al eeuwen oud. Hierbij gaat het om het speuren naar wild en het achterna zitten en inhalen daarvan. In veel Europese landen is het wild inmiddels beschermd zodat deze sport minder wordt beoefend dan voorheen. Met name voor jachthonden is dit een erg leuke sport omdat ze het jagen van nature in hun bloed hebben.

Veel van deze sporten kun je recreatief doen of in wedstrijdverband. In een groot aantal van deze sporten worden zelfs wereld of Europese kampioenschappen. Bekijk hier alle stadions voor het EK of WK.