De Greyhound dog, ook wel bekend als de hazewindhond, is snelste hondenras ter wereld. Deze hond kan een snelheid 70 kilometer per uur maken. Dit is dan ook de reden dat de hazewindhond voor hondenraces wordt gebruik. De Greyhound heeft een heel slank postuur dat er voor een leek uitziet als mager. Juist deze lichaamsbouw waarbij er geen overtollig vet aanwezig is, maakt de honden zo snel. Het ras is erg sterk en alles is afgestemd op het maken van snelheid.

Ze zijn tussen de 68 en 76 centimeter hoog. Voor een groot hondenras kan de Greyhound behoorlijk oud worden. De gemiddeld behaalde leeftijd is 12 tot 14 jaar.

Dit ras maakt al ruim 5000 jaar deel uit van de geschiedenis. Van oorsprong stammen deze honden hoogstwaarschijnlijk af van wilde honden die in Azië leefden. Eeuwen geleden werden de honden naar Groot- Brittannië gebracht en daar werd er mee gefokt.

In eerste aanleg werden ze voor de jacht gebruikt. In adellijke kringen werdt het ras zorgvuldig uitgekozen en tot een edele hond verheven.

Door hun snelheid zijn ze zeer geschikt om wild achterna te zitten. In tegenstelling tot vele andere jachthonden jagen ze op zicht in plaats van op reuk. Hiervoor hebben ze een hele scherpe blik nodig.

Tijdens deze jachtpartijen ontstond het wedstrijdaspect als voorloper op de hondenraces. De adelen maakten de jachtpartij extra interessant door weddenschappen af te sluiten welke hond het meeste wild zou gaan vangen.

Ondanks dat deze honden heel snel zijn, hebben ze een heel rustig karakter. De Greyhound is een hele sociale en volgzame hond die ook uitermate geschikt is als huishond. Ten opzichte van kinderen vertoont deze hond veel geduld en zachtaardigheid. In gezelschap van andere honden zal de Greyhound zich van nature niet dominant opstellen.

Om de hond in een goede conditie te houden heeft hij wel heel beweging nodig. Vanwege het jachtinstinct is het verboden om deze honden vrij te laten rennen in bossen. Wanneer een Greyhound achter wild aan zit, is hij doof zijn voor commando’s en gaat er als een speer vandoor.

Thuis is de hond heel kalm en slaapt veel maar dit dient afgewisseld te worden met voldoende lichaamsbeweging. Dit betekent dat de Greyhound eigenaar tijd zal moeten maken om lange wandelingen met de hond te maken. Omdat snelheid hierbij belangrijk is, worden deze honden vaak aangelijnd naast de fiets meegenomen. Zelf naast je hond joggen is natuurlijk ook een optie.

Voor hondenliefhebbers die graag in beweging blijven is deze trouwe viervoeter erg passend.

De hond wordt nog steeds veelal geassocieerd met adel vanwege zijn statige uiterlijk. Ze zijn dan ook vaak te zien in hondenshows.

Een hondeneigenaar kan erg veel plezier aan een Greyhound beleven als racehond, showhond of huishond maar het is wel een ras dat de juiste zorg en training nodig heeft om gezond te blijven en te kunnen presteren.