Er is een enorm aanbod van allerlei verschillende honden. Een keuze hierin maken valt niet mee want alle puppy’s zien er schattig uit. Toch is het erg verstandig om goed na te denken over welke hond je kiest en veel informatie in te winnen over de uiteenlopende eigenschappen van de rassen.

Welke hond je het beste kunt nemen, hangt voornamelijk af van wat je met de hond wilt. Indien je een trouwe huishond wilt, zijn andere karaktereigenschappen belangrijk dan bijvoorbeeld voor een waakhond. Of misschien wil je een hondensport gaan beoefenen. Afhankelijk van welke sport dit is, zijn er meer of minder geschikte honden daarvoor.

Nu is het natuurlijk niet zo dat alle honden van éen ras precies hetzelfde zijn in hun gedrag of prestaties, maar er zijn zeker wel genetische bepaalde eigenschappen onder te verdelen bij de hondenrassen.

Zo blaft bijvoorbeeld het ene ras meer dan het andere ras. Een hond die veel blaft kan fijn zijn als je wilt dat het huis goed bewaakt wordt maar juist heel lastig als je in een gehorig huis woont waar de buren er last van kunnen krijgen. Ook wat volgzaamheid betreft zijn er duidelijke verschillen in de rassen. Dit betekent dat de ene hond veel meer consequent leiderschap nodig heeft dan de andere.

Er is veel geschreven over hondenrassen zodat het gemakkelijk is om de informatie te vinden en te vergelijken met jouw wensen. Het kan handig zijn om een aantal zaken die voor jou belangrijk zijn op te schrijven en hierna te zoeken in de beschikbare informatie. Indien je mensen kent met een bepaald hondenras wat je aanspreekt, is dit ook een ideale manier om een beeld te krijgen van het gedrag. Je kunt ook een hondenschool bezoeken om advies in te winnen want de instructeurs hebben kennis van veel soorten honden. Wanneer je er de tijd voor hebt, is het leuk om ervaring op te doen door op andermans honden op te passen. Daarmee leer je hoe het in de praktijk is om een hond in huis te hebben en ontdek je of dit klopt met het beeld wat je erbij hebt.

Het opvoeden van een pup is intensief en vraagt veel tijd en energie. Daarom is het raadzaam om het juiste moment uit te kiezen bij de aanschaf van een pup. Wanneer je dit doet in een periode dat je veel tijd en aandacht hieraan kunt besteden, zal je hier de rest van het hondenleven veel profijt van hebben.

De hondenasiels zitten vol met honden die een nieuw tehuis zoeken. Wanneer je niet noodzakelijkerwijs een pup wilt, is dit een hele goede mogelijkheid. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat nieuw gedrag aanleren vaak minder moeite kost dan aangeleerd gedrag afleren. Dus ook bij een hond uit het asiel kan het zijn dat je veel tijd en aandacht voor de heropvoeding nodig hebt.

Een hond kan een fantastische trouwe vriend voor het leven worden. Wanneer je van te voren een weloverwogen keuze maakt, is de kans groot dat je een hond vindt die precies bij je past.